BTB Fire & Medical Support is onderdeel van Dutch Safety Group

Preventiemedewerker

Bent u degene die binnen uw bedrijf wil bijdragen aan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden? Ontdek hoe u als preventiemedewerker een onmisbaar aanspreekpunt wordt voor collega’s met vragen over veiligheid en gezondheid!

DOEL VAN DE CURSUS:

De cursus Preventiemedewerker heeft als doel deelnemers op te leiden tot een effectieve en toegankelijke preventiemedewerker binnen hun organisatie. De focus ligt op het vergroten van kennis en vaardigheden rondom veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, zodat deelnemers de werkgever kunnen ondersteunen in de dagelijkse zorg voor veiligheid en gezondheid. Daarnaast leren zij hoe zij een aanspreekpunt kunnen zijn voor collega’s en hoe zij bijdragen aan een veilige werkomgeving, ook in kleinere bedrijven waar de werkgever zelf preventietaken uitvoert.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om preventietaken binnen hun bedrijf te organiseren. Hiervoor kunnen zij één of meerdere werknemers aanwijzen als preventiemedewerker(s). Deze medewerkers ondersteunen de werkgever bij het dagelijks bevorderen van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden op de werkvloer. In kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers mag de werkgever zelf deze preventietaken uitvoeren. Preventiemedewerkers vormen een toegankelijk aanspreekpunt voor collega’s met vragen over veiligheid en gezondheid.

LEERDOELEN
Na het volgen van de cursus is de cursist in staat om:

  • De relevante artikelen uit de Arbowet te begrijpen en uit te leggen in het kader van preventietaken.
  • Het belang en de toepassing van de relevante artikelen uit de Wet op de Ondernemingsraden voor de preventiemedewerker te omschrijven.
  • De eisen waaraan een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en een bijbehorend plan van aanpak moeten voldoen, te benoemen.
  • De rol van medezeggenschap te verduidelijken met betrekking tot deskundige bijstand op het gebied van bescherming en preventie.
  • De rol en positie van een preventiemedewerker binnen een organisatie te beschrijven.
  • De uitvoerende en coördinerende taken binnen het takenpakket van een preventiemedewerker te identificeren.
  • De stappen te benoemen die nodig zijn bij het implementeren van Arbo-maatregelen.

Eerstvolgende cursus


Loopkantstraat 2E, Uden
woensdag 05 februari 2025

Lesprogramma

Tijdens deze ééndaagse cursus leert u alles wat nodig is om effectief als preventiemedewerker aan de slag te gaan. Het programma behandelt vijf kernonderwerpen:
  1. Preventietaken en de Arbowet
  2. De RI&E en het plan van aanpak
  3. De invloed van medezeggenschap op preventietaken
  4. De plaats en positie van de preventiemedewerker in de organisatie
  5. Voorbeelden van het uitvoeren van Arbo-maatregelen
Preventie Vac

Certificering

Na het succesvol afronden van deze cursus ontvangt u een certificaat van BTB Fire & Medical Support en/of NIBHV. Dit certificaat is een waardevol bewijs van uw kennis en vaardigheden als preventiemedewerker.
Om het certificaat te behalen, legt u aan het einde van de cursus een theoretisch examen af. Dit examen toetst de kennis die u tijdens de cursus heeft opgedaan, zodat u vol vertrouwen uw rol als preventiemedewerker kunt vervullen.

Faculty

De cursus Preventiemedewerker wordt verzorgd door ervaren professionals uit het werkveld van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Onze trainers combineren uitgebreide kennis van de Arbowetgeving en preventietaken met praktijkervaring, waardoor zij de leerstof op een toegankelijke en toepasbare manier aanbieden.

Tijdens de cursus delen zij praktijkvoorbeelden, beantwoorden zij vragen en begeleiden zij interactieve opdrachten. Dankzij hun expertise leert u niet alleen de theorie, maar ook hoe u deze effectief kunt toepassen in uw dagelijkse werkzaamheden als preventiemedewerker.

Met hun begeleiding bent u verzekerd van een inspirerende en leerzame cursusdag, waarin u alle tools ontvangt om uw rol met vertrouwen en vakmanschap te vervullen.

Inhoud

Tijdens deze ééndaagse cursus leert u alles wat nodig is om als preventiemedewerker aan de slag te gaan. Het programma richt zich op vijf kernonderwerpen:
  1. Preventietaken en de Arbowet:
    U krijgt inzicht in relevante wet- en regelgeving en leert hoe deze praktisch wordt toegepast binnen uw organisatie.

  2. De RI&E en het plan van aanpak:
    U leert hoe u een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie uitvoert en vertaalt naar een concreet en toepasbaar plan van aanpak.

  3. De invloed van medezeggenschap op preventietaken:
    U ontdekt hoe medezeggenschapsorganen een rol spelen bij de invulling en uitvoering van preventietaken.

  4. De plaats en positie van de preventiemedewerker in de organisatie:
    U leert uw rol effectief in te vullen en samen te werken met andere betrokkenen binnen uw bedrijf.

  5. Praktijkvoorbeelden van Arbo-maatregelen:
    Aan de hand van concrete voorbeelden krijgt u inzicht in het verbeteren van veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Deze interactieve en praktijkgerichte cursus biedt u alle handvatten om uw rol als preventiemedewerker professioneel en effectief te vervullen.

Cursustijd

08:30 - 16:30 uur
1 dag, inclusief examen

Vooropleiding en vrijstelling

Voor deze cursus zijn er geen specifieke toelatingseisen. Iedereen die de rol van preventiemedewerker wil vervullen of meer wil leren over veiligheid en gezondheid op de werkvloer is van harte welkom om deel te nemen.

Lunch

Rond het middaguur wordt er voor de cursisten een lunch verzorgd met soep, luxe broodjes, warme broodjes, zuivel en fruit. Wij beschikken over een modern koffie apparaat met verse koffiebonen voor koffie, cappuccino en overige koffieproducten. En een koelkast met verschillende soorten frisdrank. Deze dranken zijn onbeperkt en de gehele cursusdag beschikbaar voor onze cursisten.

Informatie

  • Wij werken uitsluitend met een maximale groepsgrootte van 16 cursisten. Door onze groepen niet te groot te maken is het mogelijk om alle cursisten voldoende aandacht te geven en controle uit te oefenen op de verschillende praktische handelingen;
  • De cursisten ontvangen voor aanvang van de cursus een boek zodat zij zich kunnen voorbereiden op de cursus. Het boek dient ook als naslagwerk om na de opleiding de mogelijkheid te bieden om de verschillende onderwerpen nog een keer door te nemen;
  • Na afloop van de cursus ontvangt u per e-mail een certificaat van deelname en goed gevolg, dat dient als bewijs van uw Preventiemedewerker-cursus;
  • Standaard wordt een eigen certificering uitgegeven. Kiest u voor een NIBHV-certificering, dan wordt hiervoor een meerprijs berekend.

Cursusdata

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u de mogelijkheden bespreken? Neem contact met ons op voor meer informatie. Of ga naar onze contactpagina en vul ons formulier in.